Valpreventieweek: Hup, in de Benen!

Geplaatst: 01 oktober 2018
Valpreventieweek - Hup, in de benen!

Deze week (1 t/m 7 oktober) staat in het teken van de landelijke Valpreventieweek: Hup, in de Benen! In deze week vraagt VeiligheidNL samen met partners extra aandacht voor valpreventie en vitaal ouder worden. Ook de Frankelandgroep doet hieraan mee!

Waarom een Valpreventieweek?

Jaarlijks belanden 7.700 bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen in Nederland na een val op de Spoedeisende Hulp. Bijna de helft van deze mensen (3400) wordt daarna opgenomen in het ziekenhuis en 510 bewoners overlijden aan de gevolgen van een val. Door deelname aan de Valpreventieweek motiveren we onze bewoners en laten we hen op een laagdrempelige manier kennis maken met valpreventie.

Beweegtips voor ouderen

Download hier de beweegtips voor ouderen!

 

Programma in Frankeland

Deze week bieden we in Frankeland het volgende programma:

 • Maandag 1 oktober
  11.00 uur:  een gezamenlijke start

  We gaan met zoveel mogelijk bewoners tegelijk bewegen in de afdelingshuiskamers rond de parkeerplaats. Het bewegen wordt begeleid door een AB-er of een fysiotherapeut.

  14.45 uur:  klinische les valpreventie voor verzorgenden
   
 • Donderdag 4 oktober
  12.00-13.30 uur: test uw reactiesnelheid

  Bewoners kunnen hun reactiesnelheid testen in de Havenzaal in Frankeland. Bent u ook benieuwd naar uw eigen reactiesnelheid? Doe de reactietest op veiligheid.nl en ontdek uw reactieleeftijd!
   
 • Vrijdag 5 oktober
  14.30 uur:  DobbelFit spel
  DobbelFit is een speciaal voor de Valpreventieweek ontwikkeld spel voor (thuiswonende) 65-plussers die fit en vitaal willen blijven en zin hebben in het spelen van een gezellig spel. Teams van 2-3 personen met maximaal 9 deelnemers beantwoorden kennisvragen en doen beweegopdrachten. Samen lachen en bewegen staat voorop!

  Door het spelen van DobbelFit maken we bewoners op een leuke manier bewust dat zij veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Zij leren bijvoorbeeld over onderwerpen als bewegen, balans, verantwoord medicijngebruik, voeding/vitamine D en maatregelen in huis. En tijdens het spelen van DobbelFit werken ze ook actief aan balans en spierkracht.

  Ook na de Valpreventieweek blijven we het spel gebruiken!

Verder organiseren we verspreid over de week voor bewoners op de somatische afdelingen informatiebijeenkomsten over valpreventie. Door deelname aan de valpreventieweek hopen we onze bewoners op een effectieve en laagdrempelige manier kennis te laten maken met valpreventie.

Telefoonummers

Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep 010 - 707 41 12
Locatie Frankeland 010 - 426 49 25
Locatie Harg-Spaland 010 - 247 55 55
Locatie Jacobs Gasthuis 010 - 246 00 86
Locatie Schiewaegh 010 - 409 32 00
Locatie Vaartland 010 - 475 91 11