Roze Salon Frankelandgroep ontvangt Jillis-Opsteker!

Geplaatst: 09 maart 2018
Jillis-Opsteker voor Roze Salon Frankelandgroep

Op vrijdag 9 maart namen Matthijs Lokerse en Annouk Nagelhout de ‘Jillis-Opsteker’ in ontvangst voor de Roze Salon van de Frankelandgroep. Dit is een prijs voor lokale Schiedamse helden die een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van LHBT-discriminatie. De uitreiking vond plaats tussen 10.00 en 12.00 uur in het oude stadhuis in Schiedam.

Frankelandgroep ontvangt Jillis-Opsteker voor Roze Salon!
Annouk Nagelhout en Matthijs Lokerse namen de Jillis-Opsteker in ontvangst namens de Frankelandgroep

Jillis Bruggeman Penning

Hoofdonderdeel van het programma was de uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning 2018. Die werd dit jaar uitgereikt aan Barbara Barend. De journalist, uitgever en presentator kreeg deze jaarlijkse anti-discriminatieprijs omdat zij actief (en publiekelijk) geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) afwijst.

Jillis Bruggeman Penning voor Barbara Barend  
Jillis Bruggeman Penning voor Barbara Barend

Naast de Frankelandgroep werd er ook een Jillis-Opsteker uitgereikt aan Schiedams Lef voor een baanbrekend onderwijspakket rond het thema diversiteit.

Voortrekkersrol gemeente Schiedam

In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele identiteit, maar discriminatie komt helaas nog steeds voor. Waakzaamheid is geboden. De gemeente Schiedam vervult hierbij een voortrekkersrol. Ze heeft onder meer twee LHBT-ambassadeurs benoemd en stimuleert en ondersteunt een aantal LHBT-projecten, waaronder de website LHBT Schiedam.

In Schiedam bevindt zich het Jillis Bruggeman-monument, een herinneringstegel voor de Schiedammer Jillis Bruggeman, die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Met dit monument, en de jaarlijkse uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van LHBT-beleid, neemt Schiedam stelling tegen alle vormen van vervolging en discriminatie. In Nederland en in de rest van de wereld.

Eerdere ontvangers van de Jillis Bruggeman Penning zijn directeur van Amnesty International Eduard Nazarski (2015), KNVB-voorman Michel van Praag (2016) en programmamaker Arie Boomsma (2017).

Telefoonummers

Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep 010 - 707 41 12
Locatie Frankeland 010 - 426 49 25
Locatie Harg-Spaland 010 - 247 55 55
Locatie Jacobs Gasthuis 010 - 246 00 86
Locatie Schiewaegh 010 - 409 32 00
Locatie Vaartland 010 - 475 91 11