In het herdenkingsjaar - 75 jaar vrijheid - is het Stedelijk Museum Schiedam een bijzonder initiatief gestart, samen met Schiedammers: de Schiedamse Vrijheidsrok. Ze riepen Schiedammers op om een lapje stof te knippen/naaien/versieren en in te leveren, met daarbij een verhaal over wat vrijheid voor hen betekent. Van alle lapjes stof maakten ze een museumstuk: de Schiedamse Vrijheidsrok. Ook bewoners van de Frankelandgroep gingen aan de slag met lapjes stof en werkten zo mee aan deze speciale rok.
De bevrijding van Nederland was het grootste nationale feest van de twintigste eeuw, ook in Schiedam. Op initiatief van Adriënne Minnete (Mies) Boissevain – Van Lennep, die zich als politica inzette voor de positie van de vrouw in de Nederlandse samenleving, maakten veel vrouwen een vrijheidsrok of Nationale Feestrok. Ze naaiden samen lapjes stof tot een kleurig geheel. Aan ieder stukje zat een verhaal. Het werk bracht de vrouwen samen en zorgde dat ze hun verhalen konden delen en verwerken.
Bewoners van afdeling 4 in Frankeland maakten hun eigen lapje stop voor de Schiedamse Vrijheidsrok en vertellen wat vrijheid voor hen betekent en wat ze hebben meegemaakt.
Kijk op stedelijkmuseumschiedam.nl/vrijheidsverhalen voor alle verhalen achter de lapjes stof. Wat betekent vrijheid voor u?
De Schiedamse Vrijheidsrok is inmiddels af en bestaat uit meer dan vijftig lapjes. Wilt u de rok met eigen ogen zien? Iedereen kan 'm gratis bekijken in het entreegebied van het museum, van 21 juli t/m 30 augustus 2020.