Frankelandgroep ondersteunt roze ouderen

Geplaatst: 11 oktober 2021
Regenboogvlag hijsen

Regenboogvlaggen én roze koeken op al onze locaties tijdens Coming-out dag!

Jaarlijks op 11 oktober, tijdens Coming-out dag, is er extra aandacht voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn: het uit de kast komen, oftewel de ‘coming-out’.

Binnen de Frankelandgroep besteden we al een aantal jaar speciale aandacht aan ouderen met diverse seksuele geaardheden. Met name de oprichting van de Roze Salon is hierin een grote stap geweest. Ook zal in het laatste kwartaal van dit jaar onze werkgroep Roze zorg weer opstarten. Deze werkgroep streeft er onder meer naar om medio 2022 een aanvraag voor de Roze Loper te kunnen doen. De Roze Loper is het certificaat voor sociale acceptatie van LHBTI’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen) en seksuele diversiteit in de zorg.

Vandaag ontvangen onze bewoners en collega’s een roze koek met een kaartje, omdat wij als organisatie willen laten zien dat we werken aan een open en tolerante cultuur, bejegening, beleid en ondersteuning voor roze ouderen. Ook hijsen we op alle locaties de regenboogvlag. 

Dit is – helaas – nog altijd erg nodig. Want, wist je dat…

  • 20% van de homo- of biseksuele ouderen bang is voor negatieve reacties van medebewoners in zorginstellingen?
  • ouderen minder gemakkelijk over hun geaardheid durven te praten als je er automatisch van uit gaat dat ze hetero zijn?
  • in een wijk met 2000 bewoners er zo’n 100 lesbisch, homo of biseksueel zijn en er gemiddeld acht transgender personen wonen?
  • LHBT personen, vaker dan hetero’s, zich niet veilig voelen in hun woonomgeving of minder binding met hun buurt of buren hebben?
  • meer dan de helft van de transgender personen te maken heeft gehad met ernstige bedreigingen of geweld in de openbare ruimte?

(Bron: rozezorg.nl / Toolkit Roze 50+)


Foto, van links naar rechts: de Schiedamse regenboogvlag bij Frankeland, Harg-Spaland, Jacobs Gasthuis en Schiewaegh in Schiedam en de regenboogvlag bij Vaartland in Vlaardingen.

Telefoonummers

Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep 010 - 707 41 12
Locatie Frankeland 010 - 426 49 25
Locatie Harg-Spaland 010 - 247 55 55
Locatie Jacobs Gasthuis 010 - 246 00 86
Locatie Schiewaegh 010 - 409 32 00
Locatie Vaartland 010 - 475 91 11