Ook binnen de Frankelandgroep zijn er ouderen die worstelen met de inname van eten en drinken. Kauw- en slikproblemen en/of een afname in de waarneming van geur en smaak door ouderdom of door een behandeling tegen ziekte (waaronder bijvoorbeeld chemotherapie en/of medicijngebruik) kunnen hier oorzaken van zijn.
Wanneer iemand te weinig eet of drinkt, ligt ondervoeding op de loer. Ondervoeding kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Daarnaast neemt het algemeen welzijn vaak af wanneer iemand worstelt met eten en/of drinken.
Aanpak eet-, drink- en/of smaakproblemen
Binnen de Frankelandgroep zijn wij ons ervan bewust dat we niet alle eet- en drink gerelateerde problemen kunnen oplossen. Maar dat wil niet zeggen, dat we dat niet willen proberen!
Daarom zetten wij graag een eerste stap in het ervoor zorgen dat er een gestructureerde aanpak van smaakproblemen onder de ouderen van de Frankelandgroep komt. Het uitgangspunt is daarbij dat iedereen een gezonde, veilige maar bovenal smakelijke maaltijd verdient en daar ook recht op heeft; ongeacht de problematiek die zich voordoet bij de waarneming van de smaak van voeding. Waar mogelijk proberen we ondervoeding met aangepaste maaltijden (of componenten daarvan) te bestrijden of te voorkomen. Maar bovenal richten wij ons op het weer kunnen genieten van eten en drinken, ook (of juist) in de laatste levensfase.
Het Smaakcentrum Consult & Coaching, ooit opgericht voor mensen met smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling, gaat de reeds opgedane kennis en expertise op dit gebied vanaf dit moment binnen de gehele Frankelandgroep inzetten. Hoe? Denk aan:
We werken nauw samen met de diëtist en logopedist. Onze intentie is het ondersteunen van de zorgafdelingen evenals het coachen en het begeleiden van zorgcollega’s op het gebied van eerder genoemde smaakproblematiek.
Hoe ziet de werkwijze van het Smaakcentrum eruit?
Anamnese
Na de anamnese
Overige afspraken
Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle bewoners van de Frankelandgroep die gebruikmaken van de maaltijden afkomstig vanuit de centrale keuken Frankeland, die:
Aanmelden is kosteloos.
Aanmelden
Voor intramuraal:
Uiteraard worden alle berichten vertrouwelijk behandeld en alleen doorgestuurd na goedkeuring van de maaltijdgebruiker.
Voor vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric van Reenen, chef gastro-engineering L.T., Smaakcentrum ScC gecertificeerd.
010 - 426 49 25
smaakcentrum@frankelandgroep.nl