Inhoud
Huidig

Informatiepagina coronavirus

(laatste update: 19 november 2020 - 07:00 uur)

Het kan niemand zijn ontgaan, het aantal coronabesmettingen binnen onze regio en in Nederland is nog steeds zorgelijk.
Minister-president Rutte en minister de Jonge hebben op dinsdag 13 oktober 2020 de nieuwe maatregelen van de gedeeltelijke lockdown in Nederland bekendgemaakt en op 3 november 2020 is een tijdelijke verzwaring van deze gedeeltelijke lockdown afgekondigd.

Vanwege de huidige zorgelijke situatie in onze regio en in Nederland zijn we op 22 oktober jl. gestart met aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.
Daarnaast hebben we op 22/23 oktober jl. en 2 november jl. extra maatregelen genomen vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen binnen onze locaties en bij onze thuiszorg.

Op 17 november jl. hebben minister-president Rutte en minister de Jonge bekendgemaakt dat onder meer de musea, bioscopen, theaters en zwembaden met ingang van 19 november 2020 weer open mogen.
Dit betekent dat met ingang van 19 november 2020 het zwembad bij locatie Frankeland weer open is, evenals de kleed- en doucheruimtes bij het zwembad en de fitnessruimte. 

Het buiten wandelen is inmiddels met maximaal 4 personen (inclusief begeleiding) weer toegestaan. 

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de (voorzorgs)maatregelen van de Frankelandgroep.

» zie onder (op mobiel) of rechts (op desktop) de inhoudsopgave van deze pagina

Actuele status van coronabesmettingen binnen de Frankelandgroep

Hieronder treft u een overzicht van de zorgafdelingen die, in verband met coronabesmettingen onder medewerkers en/of bewoners, zijn gesloten of inmiddels weer open zijn: 

(Een deel van) Afdelingen die momenteel tot nader order gesloten zijn:

Momeneel zijn er geen afdelingen gesloten vanwege een coronabesmetting. 


Locaties/afdelingen die (onder voorwaarden) weer open zijn:

 • maandagochtend 16 november 2020 (locatie Vaartland)
  Op de eerste in Vaartland is nog 1 echtpaar in quarantaine. 

 • vrijdagochtend 13 november 2020 (locatie Frankeland)
  Afdeling LP2/3 in Frankeland is sinds 12 november jl. weer open. Deze zorgafdeling was op 8 november jl. opnieuw gesloten na twee nieuwe positief geteste medewerkers. De niet besmette bewoners zijn op 11 november jl. uit voorzorg opnieuw getest. Gelukkig zijn deze testuitslagen negatief.
  Daarmee kan de zorgafdeling weer worden opengesteld. De bewoners die al besmet waren met het coronavirus blijven nog in quarantaine op het eigen appartement.
   
 • woensdagochtend 11 november 2020 (locatie Frankeland)
  Havenflat 2 in Frankeland is sinds 10 november jl. weer open. Er is nog 1 positief geteste bewoner in quarantaine die het redelijk maakt.
  De testuitslagen van de twee bewoners, die met deze bewoner in contact zijn geweest, zijn gelukkig negatief. Ook de overige bewoners van de Havenflat 2 maken het goed.
   
 • dinsdagochted 10 november 2020 (locatie Schiewaegh)
  Etage 4 van afdeling Topaas is weer open. Op deze etage waren twee positief geteste bewoners. Op 9 november jl. zijn de overige bewoners van deze etage nogmaals getest en de uitslagen zijn gelukkig negatief. Daarmee kan de etage weer worden opengesteld.  
   
 • donderdagmiddag 5 november 2020 (locatie Harg-Spaland)
  Afdeling 2 is met ingang van 5 november 2020 weer open. Deze zorgafdeling was dicht vanwege een positief geteste medewerker (op 30 oktober jl.). Bewoners en overige medewerkers zijn woensdag 4 november jl. getest. Helaas zijn 1 bewoner en nog 3 medewerkers positief getest. De positief geteste bewoner kan in quarantaine op het eigen appartement blijven, waardoor de zorgafdeling weer kan worden opengesteld. 
   
 • woensdagmiddag 4 november 2020 (locatie Schiewaegh)
  Etage 9 van afdeling Saffier is vanaf 4 november jl. weer open. Deze afdeling was gesloten vanwege drie positief geteste bewoners. Deze bewoners zijn 30 oktober jl. overgeplaatst naar de covid-unit van de Marnix (Argos Zorggroep).
  Gisteren zijn de overige bewoners voor de tweede keer getest, alle testuitslagen zijn gelukkig negatief. 
   
 • dinsdagmiddag 3 november 2020 (locatie Harg-Spaland)
  De begane grond en afdeling 1 zijn weer open. De 8 positief geteste bewoners zijn inmiddels 72 uur klachtenvrij.
   
 • dinsdagochtend 3 november 2020 (locatie Frankeland)
  De Havenflat van afdeling 4 in Frankeland is vanaf 2 november jl. weer open. Daarmee is geheel afdeling 4 weer opengesteld.
  In totaal waren er op dit deel van de zorgafdeling 4 bewoners positief getest, waarvan 2 bewoners zijn opgenomen in het ziekenhuis en één bewoner helaas is overleden. Inmiddels is de vierde bewoner klachtenvrij. 
   
 • maandagmorgen 2 november 2020 (locatie Harg-Spaland)
  Afdeling 3 in Harg-Spaland is met ingang van 1 november jl. weer open. Deze zorgafdeling was gesloten vanwege een positief geteste medewerker op 28 oktober jl. Bewoners en de overige medewerkers zijn 30 oktober jl. uit voorzorg getest. Gelukkig waren alle testuitslagen negatief.
   
 • maandagochtend 2 november 2020 (locatie Frankeland)
  Afdeling LP1 in Frankeland is met ingang van zaterdag 31 oktober jl. weer open. Deze zorgafdeling was gesloten vanwege 3 positief geteste cliënten en 1 positief geteste medewerker. Er is momenteel nog 1 besmette client, deze blijft in quarantaine in het eigen appartement.
   
 • donderdagmiddag 29 oktober 2020 (locatie Frankeland)
  Afdeling 3 in Frankeland is vanaf 29 oktober 2020 weer open. De zorgafdeling was dicht vanwege een positief geteste medewerker. Vervolgens zijn op 27 oktober jl. de bewoners en overige medewerkers uit voorzorg getest. Alle testuitslagen zijn gelukkig negatief. 

Zorgelijke situatie binnen de Frankelandgroep (en in onze regio/Nederland)

Het zal u niet zijn ontgaan, het aantal coronabesmettingen binnen onze regio en in Nederland zijn nog steeds zorgelijk. Minister-president Rutte en minister de Jonge hebben op 13 oktober 2020 de nieuwe maatregelen van de gedeeltelijke lockdown in Nederland bekendgemaakt en op 3 november 2020 is er een tijdelijke verzwaring van deze gedeeltelijke lockdown afgekondigd.

Vanwege de huidige zorgelijke situatie in onze regio en in Nederland zijn we op 22 oktober jl. gestart met aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. 
En hebben we met ingang van 22/23 oktober jl. en 2 november jl. extra maatregelen genomen, vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen binnen onze locaties en bij onze thuiszorg. 

Onze uitgangspunten

 • overal waar contacten tussen medewerkers/vrijwilligers en bewoners/cliënten plaatsvinden, werken we met mondneusmasker
 • medewerkers/vrijwilligers en bewoners/cliënten worden getest als de situatie daarom vraagt
 • ruimtes worden zo veel mogelijk geventileerd om het risico op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren
 • we blijven iedereen wijzen op de algemene voorzorgsmaatregelen
 • we beperken kruisbesmettingen tussen en samenkomsten met bewoners, huurders en bezoekers tot een minimum.

We rekenen op u! 
Wij blijven op het gebied van voorzorgsmaatregelen doen wat we doen om u én onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen.
Daarin doen we ook een dringend beroep op u!

Houd 1,5 meter afstand tot andere personen (we zien helaas regelmatig anders), was vaak uw handen, vermijd drukke plekken en blijf thuis bij corona gerelateerde klachten.
En voor bezoekers geldt eveneens: draag het door ons verstrekte mondneusmasker op juiste wijze (neus bedekt) en onafgebroken tijdens het bezoek. 

Let op: het is niet toegestaan om binnen de locaties een eigen (gemaakt/meegenomen) mondneusmasker te dragen. Dit geldt niet voor bezoekers die vanwege eigen gezondheidsredenen een FFP ademhalingsbeschermingsmasker dragen. 

Dit is en blijft onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We hopen dan over enige tijd dat meer en beter mogelijk zal zijn!

Maatregelen met ingang van 22/23 oktober en 2 november 2020

Extra maatregelen met ingang van 2 november 2020 

 • We scherpen opnieuw de bezoekregeling aan, dit wil zeggen:
  - dat per bewoner per dag nog één bezoekmoment met maximaal 2 bezoekers (eventueel uit meerdere huishoudens) is toegestaan.
  - verder blijven we een dringend verzoek aan bezoekers doen om tijdens het bezoek het mondneusmasker (ook in het appartement en bij het buiten wandelen) onafgebroken te dragen, om drukke plekken te vermijden en uitstapjes van bewoners (zoals naar winkels/markt gaan en familiebezoek) tot het uiterst noodzakelijke te beperken. 
   
 • Aan huis kappers en pedicures/manicures zijn tot nader order niet meer toegestaan. 
   
 • De voorzieningen op de begane grond van onze locaties blijven open (zoals het winkeltje, de kapsalon, pedicure/beautysalon en bibliotheek) voor bewoners en huurders. Deze voorzieningen zijn gesloten voor wijkbewoners. 
   
 • Als huurders van onze (aanleun)wooncomplexen gebruik willen maken van de voorzieningen van de locaties, is het verplicht een mondneusmasker te dragen. Deze maskers kunnen in het winkeltje van de locaties (in het Jacobs Gasthuis bij de receptie) gekocht worden. 
   
 • Koffie drinken in de Hofserre voor bewoners/huurders van de Liduinahof wordt stopgezet. 
   
 • Bewoners/huurders van de Liduinahof kunnen nog wel hun boodschappen voor de broodmaaltijden in de Hofserre doen (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 11.30 en 13.00 uur). Ook tijdens het bezoek aan de Hofserre is het verplicht een mondneusmasker te dragen. 

Extra maatregelen met ingang van 22/23 oktober 2020

 • De maatregel die we in ieder geval al hebben genomen is het sluiten van onze brasserieën per 22/23 oktober jl. Dit om verdere kruisbesmettingen tussen bewoners onderling en huurders onderling te voorkomen. 
zwembad Frankeland

Welke maatregelen blijven tot nader order ongewijzigd? 

 • algemene activiteiten in de brasserieën/algemene ontmoetingsruimten zijn stopgezet. Dit geldt eveneens voor kerkdiensten en herdenkingsbijeenkomsten. 
   
 • we organiseren nog geen activiteitenclubs, waarbij bewoners van verschillende zorgafdelingen in een clubruimte op een zorgafdeling bij elkaar komen.
   
 • de horecamomenten voor bewoners, huurders en bezoekers (dagelijks tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 14.30 tot 16.30 uur) zijn stopgezet. 
   
 • bewoners van verschillende zorgafdelingen ontmoeten elkaar niet in hun appartement.
   
 • het is niet mogelijk om een verjaardag of een jubileum te vieren in een brasserie, algemene ontmoetingsruimte of tuin van een locatie.
   
 • er vinden geen uitvaartdiensten vanuit de locaties plaats. 
   
 • de deelnemers van de dagbesteding en visiteclubs kunnen geen gebruikmaken van de voorzieningen van desbetreffende locatie. Zij kunnen een maaltijd nuttigen in de ontmoetingsruimte waar ze verblijven.
   
 • wijkbewoners kunnen geen gebruikmaken van de brasserie, buitenterrassen en activiteiten van een locatie.
   
 • het Parkinson Café, Alzheimer Café en de Roze Salon blijven gesloten.
   
 • de ontmoetingscentra Nieuwe Harg en de Valm blijven eveneens gesloten. 

Welke versoepelingen zetten we voort?  

 • het zwembad van Frankeland is met ingang van 19 november 2020 weer open. 
   
 • de fitnessruimte blijft open met de al geldende beperkingen, de kleedruimtes en douches zijn eveneens weer geopend. 
   
 • voor activiteiten buiten (zoals de wandelclub) geldt dat dit met maximaal 4 personen (inclusief begeleiding) is toegestaan. 
   
 • bewoners kunnen binnen de locatie zelf naar de begane grond om voorzieningen te bezoeken en/of om naar buiten te gaan.
   
 • op de zorgafdelingen worden activiteiten voor bewoners georganiseerd. Daarbij zijn we steeds alert hoe het met het welzijn van bewoners gaat. 
   
 • de wandelclubs met bewoners kunnen doorgang vinden, echter de maximale groepsgrootte is 2 personen (inclusief begeleiding). 
   
 • cliënten die eerstelijns behandeling van ons krijgen kunnen naar de locatie toekomen voor een behandeling. Zij dragen als zij binnen de locatie lopen een door ons verstrekt mondneusmasker.
   
 • de dagbesteding bij locatie Frankeland en de visiteclubs in de locaties Frankeland, Harg-Spaland en Jacobs Gasthuis blijven (hetzij nog beperkt) open.

​Wat blijven de afspraken voor nieuwe bewoners/cliënten? 

De maatschappelijke dienst verzorgt weer rondleidingen voor toekomstige bewoners/ cliënten/familie.

Bewoners die voor een langdurig verblijf op de wachtlijst staan en cliënten die wachten op een kortdurende opname bij de Frankelandgroep, kunnen bij de 'coronavrije' zorgafdelingen worden ingehuisd. 

Per locatie is er een verhuisteam om (alleen) tijdens kantooruren meubilair/persoonlijke eigendommen van een bewoner/cliënt naar het appartement te brengen. Hierbij vragen we (maximaal 2) familieleden om te helpen. Het is weer toegestaan dat maximaal 2 familieleden het appartement zelf inrichten. 

Bij inhuizing van een nieuwe somatische bewoner/cliënt geldt het volgende:

 • een nieuwe bewoner/cliënt wordt op de eerste dag bij binnenkomst en op de zesde dag (dit is de gemiddelde incubatietijd van het coronavirus) na binnenkomst getest. Tot deze uitslagen bekend zijn, blijft de bewoner/cliënt in isolatie op het eigen appartement. De zorgmedewerkers werken met volledige persoonlijke beschermingsmiddelen (net zoals bij (vermoeden van) een besmetting met het coronavirus)
   
 • bij een negatieve testuitslag op de zesde dag wordt de ‘quarantaineperiode’ opgeheven. 
Voor nieuwe bewoners/cliënten met dementie gelden andere afspraken:
 • twee weken voorafgaand aan de verhuizing naar de Frankelandgroep blijft de nieuwe bewoner/cliënt zo veel mogelijk thuis en wordt door een verpleegkundige van desbetreffende locatie getest
   
 • de nieuwe bewoner/cliënt ontvangt gedurende de isolatieperiode zo weinig mogelijk bezoek. Bezoek en bijvoorbeeld medewerkers van de thuiszorg dragen tijdens hun bezoek een mondneusmasker
   
 • indien de eerste testuitslag negatief is, wordt op de dag voorafgaand aan de opnamedag opnieuw door een verpleegkundige van desbetreffende locatie getest
   
 • bij opnieuw een negatieve testuitslag kan de nieuwe bewoner /cliënt verhuizen naar de Frankelandgroep
   
 • bij binnenkomst van de nieuwe bewoner/cliënt hoeft hij/zij niet meer in isolatie en dragen de zorgmedewerkers preventief een mondneusmasker (net zoals bij andere bewoners/cliënten).

We blijven alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen

We houden uiteraard de gezondheid van onze bewoners, cliënten en medewerkers continu nauwlettend in de gaten en nemen alle voorzorgsmaatregelen in acht. Ook gaan we door met de maatregelen die we sinds 15 april jl. hebben genomen: 

 1. we hebben de testmogelijkheden voor medewerkers verruimd
  De testmogelijkheden voor bewoners en cliënten uit onze (aanleun)wooncomplexen waren al goed genoeg.
  Voor zorgmedewerkers waren en zijn die - vinden wij - te mager. Met ingang van 15 april jl. hebben we ons verzekerd van andere en ruimere testmogelijkheden dan via de huisarts of de GGD. We kunnen onze medewerkers dan ook op veel grotere schaal testen dan voorheen. 
   
 2. ​alle zorgmedewerkers gebruiken preventief mondneusmaskers
  Volgens de landelijke richtlijnen zijn mondneusmaskers in bepaalde situaties nodig. Wat nodig is volgens die richtlijnen vinden wij te weinig. En omdat het gelukt is om extra beschermingsmiddelen in te slaan, zijn we met ingang van 15 april jl. gestart met het structureel gebruiken van mondneusmaskers binnen onze locaties en thuiszorg. 

  Let op: we gebruiken alleen goedgekeurde mondneusmaskers!
  Op social media, TV, radio en in kranten zijn steeds meer berichten te vinden over zwendel met mondneusmaskers. Om daarover zorgen weg te nemen het volgende. Vanaf het moment dat we besloten hebben structureel te gaan werken met mondneusmaskers én zelf zijn gaan inkopen, laten we alles wat we inkopen ook testen. 
  Simpeler gezegd, we hebben meer dan 100.000 mondneusmaskers op voorraad en dit zijn allemaal goedgekeurde exemplaren. 

De combinatie van deze maatregelen stelt ons beter in staat om besmettingen binnen de Frankelandgroep te vermijden én te bestrijden.
De effecten daarvan lijken - en dit zeggen we nog steeds voorzichtig - positief te zijn. 

Er mag én kan op gerekend worden dat wij ons maximaal inspannen om onze bewoners, cliënten en medewerkers gezond en tevreden te houden. Dit deden we gisteren, doen we vandaag en gaan we morgen en daarna zeker niet anders doen.

Gezondheidsklachten

Belangrijke informatie voor onze thuiszorgcliënten uit de wijk en in onze (aanleun)wooncomplexen Liduinahof, Havenbogen, DrieLanen, Matlinge, Groenzicht/Meerzicht en Menuet/Suite

We verzoeken u dringend telefonisch contact met ons op te nemen bij gezondheidsklachten, zoals:

 • neusverkoudheid en/of
 • hoesten en/of
 • keelpijn en/of
 • koorts boven de 37,5 graden.

U kunt bellen met ons TOF-kantoor ( 010 - 707 41 12) of met de afdelingsleiding van de locatie waaruit u thuiszorg ontvangt. Wij bespreken dan met u of, wanneer en hoe wij de zorg voortzetten.

Maatregelen voor cliënten uit de wijk met wijkverpleging en in onze (aanleun)wooncomplexen 

 • onze verzorgenden/verpleegkundigen dragen een mondneusmasker en handschoenen als zij zorg bij u komen verlenen.
   
 • de huishoudelijk medewerkers dragen uit voorzorg ook een mondneusmasker. Daarnaast blijft de cliënt zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand én verblijft tijdens het schoonmaken in een andere  - niet schoon te maken - ruimte. 

Deelname aan onderzoek RIVM

De Frankelandgroep doet mee aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek van het RIVM, waarmee in kaart wordt gebracht hoeveel verpleeghuisbewoners klachten van het coronavirus vertonen en hoeveel van deze bewoners positief getest zijn. Het onderzoek is belangrijk voor het te voeren beleid van de overheid. Het RIVM is de opdrachtgever van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel.

Voor dit onderzoek worden behandelgegevens van verpleeghuisbewoners gebruikt, voor zover deze betrekking hebben op besmetting en symptomen van het coronavirus. Hierbij gaan wij en de betrokken partijen uiterst zorgvuldig te werk. We nemen alle mogelijke maatregelen om te voorkomen dat gegevens kunnen worden herleid tot herkenbare, individuele personen.

Gegeven de druk op de zorg en de urgentie van de coronacrisis kunnen we redelijkerwijs niet iedereen vooraf om toestemming vragen. U kunt, indien u dat wenst, bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens/de gegevens van uw naaste in dit onderzoek. Ook mag u vragen om inzage, afschrift, rectificatie en het wissen van gegevens. U kunt hiervoor desgewenst contact opnemen met Janneke van der Made, functionaris gegevensbescherming:

 privacy@frankelandgroep.nl


Meer informatie

Als u vragen heeft, neem dan gerust contact op met:

 • maandag t/m vrijdag:
  de maatschappelijke dienst van de locatie
   
 • in het weekend:
  de afdelingsleiding
   

Het RIVM heeft de meest actuele informatie over het coronavirus op hun website staan. Er vinden regelmatig updates plaats, soms zelfs dagelijks.

www.rivm.nl