Parkinson Café

Eens in de twee maanden vindt er in Frankeland een Parkinson Café plaats: een trefpunt voor mensen met Parkinson, hun partner en overige mantelzorgers.

Het Parkinson Café is onderdeel van het expertisecentrum Parkinson van de Frankelandgroep en is tot stand gekomen in samenwerking met de Parkinson Vereniging, Minters Mantelzorg en de Parkinsonverpleegkundige van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. 

Parkinson Cafe

Wat biedt het Parkinson Café?

Het Parkinson Café biedt een trefpunt voor mensen met Parkinson, hun partner en overige mantelzorgers. Het geeft u de gelegenheid om in contact te komen met lotgenoten met wie u uw ervaringen kunt delen en die uw ervaringen kunnen begrijpen. Daarnaast biedt het Parkinson Café regelmatig presentaties van deskundigen, zodat u steeds van de ontwikkelingen en mogelijkheden rondom de ziekte van Parkinson op de hoogte wordt gesteld. U kunt hierbij denken aan het Parkinsonkoor, de cursus ‘Parkinson? Hou Je Aandacht Erbij’, de cursus ‘Parkinson voor mantelzorgers’ en de visiteclub voor mensen met Parkinson.

Het programma van het Parkinson Café wordt begeleid door een vast team professionals vanuit het expertisecentrum Parkinson en onze samenwerkende partners. De Parkinsonverpleegkundige van het expertisecentrum is altijd aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Er is een informatief gedeelte, waarin deskundigen u voorlichting geven over diverse thema’s die voor mensen met Parkinson van belang kunnen zijn. Vervolgens is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Afsluitend is er een informeel gedeelte waarin u, onder het genot van een drankje, met elkaar in gesprek kunt gaan.

Locatie Parkinson Café

De locatie van het Parkinson Café is de Havenzaal in Frankeland. Frankeland is gevestigd aan de Sint Liduinastraat 10 in Schiedam. Hier is beperkte parkeermogelijkheid. Aan de Nieuwe Haven is voldoende mogelijkheid om (betaald) te parkeren.

Onze partners

De Parkinson Vereniging

Voor meer informatie zie www.parkinson-vereniging.nl of bel naar t. 030 - 656 13 69.

Parkinsonverpleegkundige Franciscus Gasthuis & Vlietland

Voor meer informatie zie www.franciscus.nl.

Minters Mantelzorg, dienstverleners in welzijn

Voor meer informatie zie www.minters.nl of bel naar t. 010 - 435 10 22.

 • 14 maa

  Parkinson Café

  14:30 tot 16:30 uur, Frankeland info

  Parkinson heb je niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose heeft, maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Antoinette Eilering, consulent bij Minters Mantelzorg, vertelt u wat Minters Mantelzorg kan betekenen voor mantelzorgers. Deze middag wordt onder andere gesproken over het herkennen en voorkomen van overbelasting, het in balans blijven, wat te doen bij het verliezen van het geduld en waar professionele hulp gezocht kan worden.

  De toegang tot het Parkinson Café is vrij. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

 • 11 apr

  Parkinson Café

  19:00 tot 21:00 uur, Frankeland info

  U bent van harte welkom tijdens dit extra Parkinson Café in het kader van Wereld Parkinsondag! Deze avond krijgen de bezoekers van het Parkinson Café een gezellig diner aangeboden. Voor het diner wordt een eigen bijdrage van € 5,- gevraagd.

  De toegang tot het Parkinson Café is vrij. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

 • 11 juli

  Parkinson Café

  19:00 tot 21:00 uur, Frankeland info

  Dr. Driesen, neuroloog uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland, vertelt in dit Parkinson Café over geavanceerde therapieën bij Parkinson. Hij gaat in op behandelingen, zoals Deep Brain Stimulatie, het gebruik van
  Apomorfine of een duodopa pomp. Hij legt eveneens uit welke indicaties en contra-indicaties er voor deze behandelingen zijn. 

  De toegang tot het Parkinson Café is vrij. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

 • 12 nov

  Parkinson Café

  19:00 tot 21:00 uur, Frankeland info

  Deze avond is Berdien Schram, diëtiste van de Frankelandgroep, te gast. Voeding is wat we dagelijks nodig hebben om in leven te blijven. Ook bij Parkinson is het van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Berdien vertelt deze avond waarop u kunt letten om op gewicht te blijven en wat u kunt doen bij gewichtsproblemen, zoals onder- of overgewicht.

  De toegang tot het Parkinson Café is vrij. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

 • 14 nov

  Parkinson Café

  14:30 tot 16:30 uur, Frankeland info

  Dr. Bolt, arts seksuoloog NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) en verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum, gaat deze middag in op seksualiteit bij Parkinson. Seksualiteit is voor de meeste mensen, van jong tot oud, belangrijk voor de kwaliteit van leven.

  Parkinson en de behandeling daarvan zorgen doorgaans voor veel veranderingen op seksueel gebied. Dit vraagt dan om aanpassing van degene met Parkinson en zijn/haar partner. Dr. Bolt gaat deze middag uitgebreid in op deze veranderingen en eventuele oplossingen. Zo komen concrete suggesties aan bod, bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen of het aanpassen van medicatie. Ook is er aandacht voor communicatie met de partner en belemmerende gedachtes over seksualiteit in het algemeen.

  De toegang tot het Parkinson Café is vrij. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over het Parkinson Café kunt u (telefonisch) contact opnemen met Mellisa Koevermans, medewerker maatschappelijke dienst. Zij is bereikbaar tijdens kantooruren.

Sint Liduinastraat 10
3117 CS Schiedam   
T 010 - 426 49 25
m.koevermans@frankelandgroep.nl

Stel uw vraag